Muhtel olması ne demek?
Kişisel haklar, idarenin eylem veya işlemleri nedeniyle zedelenmiş, yani zarar görmüş olmalıdır. Söz konusu haklar hem maddi hem de manevi haklardır. İdari bir işlem veya işlemle meydana gelen zarar ile zarara neden olan işlem veya işlem arasında nedensellik bağı bulunmalıdır.
Muhtelit ne demek TDK?
Söğüt, kavak vb. ağaç dallarından veya sazlardan yapılan bir çeşit pipo.
Mücamele etmek ne demek?
(ﻣﺠﺎﻣﻠﻪ) i. (ar. cemāl, “güzel olmak” kökünden, mucāmele) Birbirine iyi ve nazik davranmak, iyi geçinmek: Bu iltifat ve bu muamele ikimiz için de büyük bir lütuftur (Ahmed Vefik Paşa). ѻ Mücâmele-i düveliyye: Devletler arasında iyi ilişkilerin ve dostça davranışların karşılıklı olarak geliştirilmesi.
Muhayyil etmek ne demek?
Adından da anlaşılacağı üzere hayal, anlam itibarıyla düşünüldüğünde, hayal gücünün yarattığı büyük âlem olarak ifade edilebilir.
Mülhem almak ne demek?
En kısa tanımıyla ilham, bir şeyden esinlenmek veya esinlenmiş olmak olarak tanımlanır. Sıkça kullanılan ve yüksek bir fayda değerine sahip bir kelimedir. Mülhem ne anlama gelir? “Kişinin kalbine giden bir şey, bir kişinin kalbine giren bir şey, Tanrı tarafından ilham yoluyla kalbe açığa çıkarılan bir şey” anlamına gelen bir kelime olarak bilinir.
Müktesebat nedir ne demek?
Arapçadan dilimize giren müktesebat kelimesi, edinim kelimesinden türemiştir. Edinim, elde etme ve güvence altına alma anlamına gelirken, acquis, deneyim ve gözlem yoluyla edinilen bilgi ve deneyim anlamına gelir.
Mülhem ne anlama gelir?
Türk Dil Kurumu’na göre, Mülhem kelimesi “içinde doğan, birinin içine doğan, esinlenen” anlamına gelmektedir. Arapçadan Türkçeye geçmiş bir kelimedir.
Muhtelit ne demek hadis?
Râvide hadis rivayet etme kabiliyetini yok eden akıl eksikliği ve zayıflık hali.
Şorşor ne demek?
“Shorshor” genellikle başa sarılan ve eşarp gibi kullanılan uzun bir bez parçası anlamına gelir. Bu kelime özellikle Anadolu’nun bazı bölgelerinde sıklıkla kullanılır. Örnek cümle: “Soğuk havalarda, atkınızı şorta sarabilirsiniz.”
Muessir olmak ne demek?
Anlamı: “Müessir” kelimesi bir şeyin etkisi altında olan veya onu etkileyen kişi anlamına gelir. Genellikle bir kişinin veya durumun bir başkası üzerindeki etkisini veya etkileşimini belirtmek için kullanılır.
Mücella etmek ne demek?
Arapçada “cilalanmış” veya “cilalanmış” anlamına gelir. “Mücella mermeri giderek daha fazla ilgi görüyor” dendiğinde mermerin cilalı yapısından bahsediliyor. TDK’ya göre Mücella kelimesinin sözlük anlamı nedir? TDK’ya göre Mücella kelimesinin sözlük anlamı parlak, cilalı ve cilalı demektir.
Mısmıllamak ne demek?
Fısıldamak: Birini sözle veya vurarak cezalandırmak.
Mülhit olmak ne demek?
Özellikle İslam’ın ilk dönemlerinden itibaren ilahiyat kitaplarında felsefi düşüncenin etkisi altında İslam dinini ve peygamberlik kurumunu eleştirmek ve filozofları peygamberlerin üstüne koymak için kullanılır. Bu tutuma sahip kişiye Mülhid (Mülhid) denir ve bu kişilerin oluşturduğu harekete “Melâhide” denir.
Müzmal etmek ne demek?
Arapça لحمضم (müzmahal) sözcüğü bağlamında ele alınabilecek kelimeler arasında, “sefih olmak, perişan olmak” anlamına gelen muzmal (Uysal, 2017: 84) ve “sefiller, perişan olmak” anlamına gelen muzmal make9 (Yalçın, 2022: 110) ile telaffuzda kısmen farklılık bulunan müzmaal10 ifadeleri de bulunmaktadır.
Münebbih olmak ne demek?
[1] (‘) Teşvik.
Müttali olmak ne demek?
Yaygın olarak “mutali” şeklinde kullanılan bu ifade; bilgi sahibi olmak, bilgi sahibi olmak, konuya hâkim olmak anlamına gelmektedir.
Muhibban olmak ne demek?
Aşık, sevgili; Mahbub, sevgili demektir. Aşık ve sevgili kelimeleri de aynı anlamda kullanılır. Muhibban, bu kelimenin çoğuludur. Arkadaş çevresinde bulunan ve en mahrem sırlarını bile birbirleriyle paylaşan kişilere Muhibban denir.
Hangi durumlarda tam yargı davası açılır?
Tam yetkili dava, idari işlem veya eylemin dayandığı işlem nedeniyle hakları ihlal edilenler tarafından açılabilir. İptal davası açmak için menfaat ihlali yeterli kabul edilirken, yalnızca tam yetkili davalarda menfaat ihlali kabul edilmez ve hak ihlali aranır.
Muhteviyat ne demek cümle içinde kullanımı?
Dilimize Arapçadan gelen “içerik” kelimesi “içermek” fiilinden türemiştir. İçermek, içermek, içermek anlamına gelirken, içerik, içindeki şey anlamına gelir. Bir şeyin içinde bulunan tüm unsurlara içerik denir. Ayrıca, aynı kelime bir kitabın konusu için de kullanılır.